Morotsbröd
Hej hej!
Idag var jag tidig på jobbet och fick kompa ut redan 12.30 för att skynda till tandläkaren och kolla så att jag skött mina tänder. Det gick bra även denna gång som tur var. Sen iväg och hämta barnen på förskolan och sedan åka till apoteket för att inhandla en massa bra att ha grejer inför nästa veckas Thailandsresa. Det är mycket planering när man ska resa med två små barn men det är bara roligt. Men det är mycket lappar och papper överallt här hemma för att hålla koll på allt som ska med. Jag är ett lite kontrollfreak som vill ha koll på allt och lappar är det bästa jag vet så jag kan checka av allt. Är det någon mer som är som mig?
Nu har det varit mycket kakor och tårtor det senaste så idag kommer det ett recept på morotsbröd.

Du behöver:
2 dl rivna morötter
2 tsk salt
50 gram jäst
4 dl rumsvarm lättmjölk
3 dl rågmjöl
7-9 dl vetemjöl
75 gram smör
Gör så här:
Blanda de rivna morötterna med saltet så att de får stå och dra ur lite vatten.
Smält smöret och låt det svalna.
Lös upp jästen i mjölken.
Blanda ihop rågmjölet med mjölken.
Häll sedan av vattnet som kommit från morötterna och blanda i dem i degen.
Tillsätt hälften av vetemjölet.
Blanda sedan i smöret.
Tillsätt vetemjöl så att det blir en smidig deg.
Låt degen jäsa i ca 15 minuter.
Forma degen till 8 bollar.
Kavla ut varje boll till en rund kaka på ca 15 cm i diameter. Lägg dem på ett bakplåtspapper.
Låt nu brödekakorna jäsa till dubbel storlek.
Sätt under tiden på ugnen på 250grader.
Grädda brödet mitt i ugnen i ca 8-10 minuter, tills de fått en fin gyllenbrun färg.
Pensla dem med mjölk och låt de svalna under en bakduk.
Lycka till!