carolinasbakverk.blogg.se

En blogg med recept på mina bakverk, bröd, kakor och tårtor.

Tisdag och fika!

Publicerad 2015-02-24 21:23:45 i Allmänt, Tårtor,

Hejsan!
 
Idag har vi haft stäningsdag på förskolan så barnen fick vara lediga med Magnus och jag fick jobba. Fy det var en lång dag, jobbade 7-18. Det var en givande dag på jobbet och vi fick en massa gjort men fy vad trött jag är nu. Barnen var trötta när jag kom hem men lite mys hann jag med innan de somnade. Då var det dags för mig att gå ned i källaren och träna lite (vi har vår lilla träningsvrå där nere) för oj vad jag har fikat och ätit gott hela dagen.
 
Jag hade med mig fika idag till jobbet och tänkte dela med mig av receptet här. Jag bjöd på en fantastiskt god Hallon- och vitchoklad-mousse tårta. Det verkade som om mina kollegor uppskattade den också för de sa "mm" flera gånger när de åt den och det är väl ett gott betyg antar jag. :)


 
Du behöver:
Kladdkaksbotten:
100 gram smör
2 ägg
2,5 dl strösocker
2 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
en nypa salt
4 msk kakao
0,5 tsk bakpulver
 
Gör så här:
Sätt på ugnen på 200 grader.
Klä en springform med bakplåtspapper, jag brukar spänna fast bakplåtspappret runt botten.
Smält smöret och låt svalna lite.
Häll äggen i en bunke.
Tillsätt sockret, mjölet, vaniljsockret, saltet, kakaon och bakpulvret och blanda tills allt är blandat.
Blanda sedan i smöret och blanda tills allt är välblandat.
Grädda kakan mitt i ugnen i ca 20-25 minuter. Se till så att den har stannat och inte dallrar när man rör på formen.
Låt nu kakan svalna.
 
Hallonmousse:
200gram frysta hallon
1 dl florsocker
100 gram Philadelphiaost
4 gelantinblad
2 dl vispgrädde
 
Gör så här:
Koka upp hallonen i en kastrull och låta koka några minuter.
Passera hallonen genom en sil för att få bort alla frön. Låt hallonsaften svalna en stund.
Blanda hälten av hallonsaften med florsockret och färskosten.
Lägg gelantinbladen i kallt vatten i ca 5 minuter.
Vispa grädden i en bunke.
Smält gelantinbladen i en kastrull på lågvärme. Låt det sedan svalna en stund.
Blanda ihop hallonen försiktigt.
Tillsätt sedan grädden och rör runt försiktigt tills allt blandat sig ordentligt.
Låt moussen stå en liten stund i kylen innan du häller den över kladdkakan som fortfarande ligger i springformen. Jag brukar sätta bakplåtspappret runt kanterna så släpper moussen lätt sedan när man ska ta ut kakan ur formen.
Låt kakan stå i kylen i några timmar innan du gör chokladmoussen.
 
Vitchokladmousse:
2 gelantinblad
350 gram vitchoklad
6 dl vispgrädde
 
Gör så här:
Lägg gelantinbladen i kallt vatten i ca 5 minuter.
Hacka chokalden i småbitar.
Koka upp 2 dl grädde, när du ser första bubblan sänk plattan och rör ner chokladen.
Tillsätt sedan gelantinbladen och blanda väl tills allt är helt blandat och chokladen är helt smält.
Vispa upp 4 dl grädde i en bunke, ganska hårt så att det blir toppar i grädde.
Vänd ner grädden i chokladblandningen.
Häll på den vita chokladmoussen över hallonmoussen till lagom mängd. 
Spara lite mousse i kylen. Ställ in tårtan i frysen i ca 2 timmar så att moussen stelnar.
Ta sedan ur tårtan ur springformen och spackla kanterna med den sparade chokladmoussen för att få hela tårtan att bli vit.
Jag smälte sedan choklad och ringlade på ett bakplåtspapper som jag dekorerade tårtan med runtom och uppepå. 
Nu kan tårtan serveras i kylskåp tills det är dags att mumsa i sig den.
 

Den tar lite tid att göra och det är ganska många moment men den är fantastiskt god så det är värt allt besvär och tid man lägger ner.
 
Lycka till och fortsatt trevlig tisdagskväll till er alla!

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Carolina Malmberg

Jag heter Carolina Malmberg och är 27 år. Jag bor i lilla Grästorp tillsammans med Magnus och våra två barn Elsa, 1,5 år och Nemo 3,5 år. Jag arbetar som förskollärare. Jag älskar att baka och dekorera tårtor så det gör jag så mycket jag hinner på min fritid. Kan någon finna inspiration till nästa gofika så är jag nöjd! Har du frågor eller funderingar hör gärna av dig på [email protected]

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela