carolinasbakverk.blogg.se

En blogg med recept på mina bakverk, bröd, kakor och tårtor.

Valborgsmässoafton

Publicerad 2015-04-30 16:15:27 i Allmänt, Bröd, Frukost,

God eftermiddag! 

Idag är det valborgsmässoafton. Ska ni fira det? 
Vi brukar åka ut till min svärfar där de har lite firande med fika som avslutas med en stor eld. Men ikväll ska vi åka ner till min mamma som bor utanför Halmstad så vi firar valborg i bilen. Kanske kan vi se någon eld på vägen. 

Det ska bli så kul att komma ned till mamma, det var pinsamt länge sen vi var där nere nu. Men nu ska det mysas och njutas av att vara tillsammans. 

Imorgon är det lite extra ledigt och det innebär för många att man kan äta en lång och smarrig frukost så varför inte äta nybakat bröd? 
Min nya favorit är helt klart det kalljäst brödet. Det kan ju inte bli bättre, våra barn vaknar sjukt tidigt i stort sett jämt och då är det toppen med kalljäst bröd.  Man slänger bara in brödet i ugnen för så tidigt på morgonen orkar man inte göra något som tar tid eller ork. 
 

Gör så här:
25 gram jäst
4 dl kallt vatten
2 msk olja
2 tsk salt
2 dl fint rågmjöl
8-9 dl vetemjöl
Russin efter smak
 
Gör så här:
Smula jästen i en bunke och tillsätt lite av vattnet. Rör tills jästen har löst upp sig. 
Tillsätt nu resten av vattnet, oljan,  saltet, rågmjölet och vetemjölet. Rör till en jämn deg. Om du vill kan du blanda i lite russin. 
Dela degen i 20 delar på ett mjölat bakbord. 
Rulla degen till små bollar och lägg på en bakplåtsklädd plåt. 
Låt stå i rums värme för jäsning i ca 15-20 minuter. 
Ställ sedan in i kylen under natten. 
 
På morgonen efter ta ut plåtarna ur kylen och låt stå i rumsvärme under tiden som du värmer ugnen till 250 grader. 
Pensla brödbullarna med vatten och strö på solrosfrön, sesamfrön eller havregryn. Ställ in mitt i ugnen i 10 minuter. Låt sedan brödet svalna lite på galler innan du kan njuta av en smarrig frukost. 
 
Hoppas ni alla har en din valborg! 

Om

Min profilbild

Carolina Malmberg

Jag heter Carolina Malmberg och är 27 år. Jag bor i lilla Grästorp tillsammans med Magnus och våra två barn Elsa, 1,5 år och Nemo 3,5 år. Jag arbetar som förskollärare. Jag älskar att baka och dekorera tårtor så det gör jag så mycket jag hinner på min fritid. Kan någon finna inspiration till nästa gofika så är jag nöjd! Har du frågor eller funderingar hör gärna av dig på [email protected]

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela