vetelängder med vaniljkräm
Hejsan !
Sitter på lite rast nu på jobbet och tänkte passa på att dela med mig av ett litet recept på en klassisk fika.
Vetelängder med vaniljkräm

Du behöver:
50 gram jäst för söta degar
150 gram smör
5 dl mjölk
1 ägg
1,5 dl strösocker
0,5 tsk salt
1 tsk kardemumma
Ca 13 dl vetemjöl
Fyllning:
100 gram rumsvarmt smör
0,5 dl socker
3 tsk kanel
Vaniljkräm:
2 dl mjölk
5 msk marsanpulver
Gör så här:
Smula ned jästen i en assistent.
Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölken och värmt till fingervarmt.
Häll vätskan i assistenten och rör runt tills jästen smält.
Rör sedan i ägg, socker, salt och kardemumma.
Blanda i lite mjöl åt gången och arbeta degen till en smidig deg. Låt degen arbeta i 5 minuter.
Låt nu degen jäsa till dubbelstorlek, ca 30-40 minuter, under en bakduk.
Gör under tiden vaniljkrämen.
Rör ihop mjölken och marsanpulver och låt stå svalt tills det ska användas.
Dela degen i 4 delar, kavla ut dem till rektanglar och bred på smöret och strö över socker och kanel.
Rulla ihop dem till längder och lägg dem på en bakplåtsklädda plåt. Klipp nu i längderna på varje sida och lägg dem kors och tvärs över varandra.
Tryck med sidan av handen i mitten så att det blir en fördjupning och fyll med vaniljkräm.
Låt nu längderna jäsa i ytterliggare ca 30 minuter.
Sätt ugnen på 200 grader.
Pensla längderna med ett uppvispat ägg och strö lite pärlsocker på. Grädda i ugnen i ca 15-20 minuter eller tills de fått en fin gyllenbrun färg.
Smaklig fika!