carolinasbakverk.blogg.se

En blogg med recept på mina bakverk, bröd, kakor och tårtor.

vetelängder med vaniljkräm

Publicerad 2015-06-10 10:31:27 i Allmänt, Mjuka kakor,

Hejsan ! 

Sitter på lite rast nu på jobbet och tänkte passa på att dela med mig av ett litet recept på en klassisk fika.  

Vetelängder med vaniljkräm 
 
 
Du behöver:
50 gram jäst för söta degar
150 gram smör
5 dl mjölk
1 ägg
1,5 dl strösocker
0,5 tsk salt
1 tsk kardemumma 
Ca 13 dl vetemjöl 
 
Fyllning:
100 gram rumsvarmt smör
0,5 dl socker
3 tsk kanel
 
Vaniljkräm:
2 dl mjölk
5 msk marsanpulver
 
Gör så här:
Smula ned jästen i en assistent. 
Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölken och värmt till fingervarmt. 
Häll vätskan i assistenten och rör runt tills jästen smält. 
Rör sedan i ägg, socker, salt och kardemumma. 
Blanda i lite mjöl åt gången och arbeta degen till en smidig deg. Låt degen arbeta i 5 minuter. 
Låt nu degen jäsa till dubbelstorlek, ca 30-40 minuter, under en bakduk. 
 
Gör under tiden vaniljkrämen. 
Rör ihop mjölken och marsanpulver och låt stå svalt tills det ska användas. 
 
Dela degen i 4 delar, kavla ut dem till rektanglar och bred på smöret och strö över socker och kanel. 
Rulla ihop dem till längder och lägg dem på en bakplåtsklädda plåt. Klipp nu i längderna på varje sida och lägg dem kors och tvärs över varandra. 
Tryck med sidan av handen i mitten så att det blir en fördjupning och fyll med vaniljkräm. 
Låt nu längderna jäsa i ytterliggare ca 30 minuter. 
Sätt ugnen på 200 grader. 
Pensla längderna med ett uppvispat ägg och strö lite pärlsocker på. Grädda i ugnen i ca 15-20 minuter eller tills de fått en fin gyllenbrun färg. 
 
Smaklig fika! 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Carolina Malmberg

Jag heter Carolina Malmberg och är 27 år. Jag bor i lilla Grästorp tillsammans med Magnus och våra två barn Elsa, 1,5 år och Nemo 3,5 år. Jag arbetar som förskollärare. Jag älskar att baka och dekorera tårtor så det gör jag så mycket jag hinner på min fritid. Kan någon finna inspiration till nästa gofika så är jag nöjd! Har du frågor eller funderingar hör gärna av dig på [email protected]

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela